Gıdaların hasat edilirken çürümesinden tutun da fazla alışveriş yapılarak ürünlerin tüketilmemesi gibi sebeplerle ortaya çıkan gıda israfının bilançosu, dünyada üretilen her 3 gıdadan 1’inin çöpe gitmesi ile sonuçlanıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Aşçılık Bölüm Başkanı Zeynep Türkmen, gıda israfını azaltmanın ekonomik faydanın yanında sosyal ve çevresel pozitif etki de yaratacağını belirtti.
GIDA İSRAFI EN ÇOK EVLERDE YAPILIYOR
İnsanların tüketim alışkanlıklarından doğan ve küresel bir boyuta ulaşan gıda israfı, iklim değişikliğine sebep olan karbon salınımının da %8’ini oluşturuyor. Yaşam alanlarında uygulanacak temel değişikliklerle israfın önüne geçilebileceğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölüm Başkanı Zeynep Türkmen,
“Araştırmalar gıda israfının en çok evlerimizde yapıldığını göstermekte. En çok çöpe atılan gıdaların başında ise ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler geliyor. Evlere alınan her 4 ekmekten biri, her gün çöpe atılıyor. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem arz ediyor. Doğru ve planlı bir programla evlerdeki gıda israfının önüne geçilebilir ve binlerce gıdanın çöpe gitmesine engel olunabilir.” dedi.
ÇÖPE NE ATTIĞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?
İnsanlığın geleceği için büyük bir tehdit oluşturan gıda israfı önlem alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabilir. İsraf edilen her gıda ile geleceğin de tehdit altında olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Türkmen, tüketicilerin öncelikle çöpe ne attıklarını bilmeleri gerektiğinin altını çizerek, gıda israfının şu 3 adımla önüne geçilebileceğini vurguladı. İşte o adımlar:
Son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri, haftalık pişirme listesine ekleyerek ürünleri bozulmadan tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yine haftalık pişirme listesine göre daha sık ama az miktarda alışveriş yapılabilir, ihtiyaca göre miktar belirlenerek fazla ürün alımının önüne geçilebilir.
Porsiyonları evdeki kişi sayısına göre hesaplayarak hazırlayın, tabağa servis yaparken de azar azar koyun. Bu sayede yenmeyen yemekleri saklamanız daha kolay olacaktır.
Doğru saklanan her yemek lezzetini ve faydasını korur. Gıdaların saklama koşullarına dikkat ederek korunmalıdır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 86’ıncı yılında İGÜ’...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, bu yıl fakülteye yen...