İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Her yıl 14.5 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor!

Gıdaların hasat edilirken çürümesinden tutun da fazla alışveriş yapılarak ürünlerin tüketilmemesi gibi sebeplerle ortaya çıkan gıda israfının bilançosu, dünyada üretilen her 3 gıdadan 1’inin çöpe gitmesi ile sonuçlanıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Aşçılık Bölüm Başkanı Zeynep Türkmen, gıda israfını azaltmanın ekonomik faydanın yanında sosyal ve çevresel pozitif etki de yaratacağını belirtti.

GIDA İSRAFI EN ÇOK EVLERDE YAPILIYOR

İnsanların tüketim alışkanlıklarından doğan ve küresel bir boyuta ulaşan gıda israfı, iklim değişikliğine sebep olan karbon salınımının da %8’ini oluşturuyor. Yaşam alanlarında uygulanacak temel değişikliklerle israfın önüne geçilebileceğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölüm Başkanı Zeynep Türkmen,

“Araştırmalar gıda israfının en çok evlerimizde yapıldığını göstermekte. En çok çöpe atılan gıdaların başında ise ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler geliyor. Evlere alınan her 4 ekmekten biri, her gün çöpe atılıyor. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem arz ediyor. Doğru ve planlı bir programla evlerdeki gıda israfının önüne geçilebilir ve binlerce gıdanın çöpe gitmesine engel olunabilir.” dedi.

ÇÖPE NE ATTIĞINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

İnsanlığın geleceği için büyük bir tehdit oluşturan gıda israfı önlem alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabilir. İsraf edilen her gıda ile geleceğin de tehdit altında olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Türkmen, tüketicilerin öncelikle çöpe ne attıklarını bilmeleri gerektiğinin altını çizerek, gıda israfının şu 3 adımla önüne geçilebileceğini vurguladı. İşte o adımlar:

  1. Planlı ve akıllı alışveriş yapın!

           Son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri, haftalık pişirme listesine ekleyerek ürünleri bozulmadan tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yine                   haftalık pişirme listesine göre daha sık ama az miktarda alışveriş yapılabilir, ihtiyaca göre miktar belirlenerek fazla ürün alımının                       önüne geçilebilir.


        2. İhtiyacınıza göre pişirin

     
            Porsiyonları evdeki kişi sayısına göre hesaplayarak hazırlayın, tabağa servis yaparken de azar azar koyun. Bu sayede yenmeyen                  yemekleri saklamanız daha kolay olacaktır.


         3. Gıdaları doğru saklayın
       

             Doğru saklanan her yemek lezzetini ve faydasını korur. Gıdaların saklama koşullarına dikkat ederek korunmalıdır.


Bunun yanı sıra gıda artıklarından hayvanlar için mama, bitkiler içinse organik gübre elde edilebileceğini belirten Türkmen, bilinçsiz tüketimin yarattığı zararın daha etkin ve doğru tüketim alışkanlıkları ile giderilebileceğini ifade etti.

Her yıl 14.5 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor! Eklenme Tarihi: :   12 Eylül 2022 Pazartesi

İGÜ ADSUAM ve SGK arasında protokol imza...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Mer...

Eklenme Tarihi: :   19 Mart 2024 Salı

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS