İGÜ Yaşam Bilimleri ve Biyomedikal Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 11 Mayıs 2017 tarihinde “Uygulamalı Biyonik El Tasarımı ve 3D Printer ile Üretimi” adlı sempozyum gerçekleştirilmiştir.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez Programı ile Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı ve Mühendislik Fakültesi Mekatronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinden öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı sempozyum; Yaşam Bilimleri ve Biyomedikal Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ’un merkezin amaç ve uygulamalarına değindiği açılış konuşması ile başlamıştır.
Sağlık ve enerji sektörlerinin ülkemizdeki cari açığı oluşturan sektörlerin başında yer aldığını ve bu nedenle de bu sektörlerde geliştirilecek araştırma projeleri ile yeni ürün ve teknolojik sistemlerin ülkemizin öncelikleri arasında olması gerektiğini vurguladı. Teknolojinin sağlıkta kullanım alanları ilgili bilgi veren Prof. Dr. Rıfat MUTUŞ bununla birlikte elin insan için önemine de konuşmasında değinerek İGÜ Yaşam Bilimleri ve Biyomedikal Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin odağının katma değer yaratabilecek yenilikler ve patentler olduğu fikri üzerinde durdu.
“Ortopedide 3D kullanımı” adlı sunumunu yapmak üzere üniversitemizin davetlisi olarak etkinliğimize katılan Ortoteknik Sağlık Hizmetleri’nden ortez protez teknisyeni Sayın A. Murat Erbahçeci, sunumuna kendisinin de girişimci olarak yapısına dahil olduğu Sakarya Teknokent Kuluçka Merkezi’nden bahsederek başladı.
Öğrencilere, öğrenim hayatları boyunca da proje bazında destek veren birimlerden ve bu birimlerce verilen destek içeriklerinden bahseden A. Murat Erbahçeci, sunumuna 3D yazıcıların çalışma prensipleri ve ilgili programlarla devam etti. Solidworks, AutoCad gibi ortamlarda oluşturulan taslakların bir ara yüz programı ile 3D yazıcılara aktarıldığının anlatıldığı sunum, Murat Erbahçeci ’nin biyonik elin gün içerisindeki kullanımına dair videoyu izlettirmesi ile devam etti.
Simay Medikal İstanbul bölge sorumlusu Serkan Bayram’ın “yeni nesil biyonik teknolojiler”i anlattığı sunumunda mekanik ile biyonik el farkı üzerinde durularak biyonik elin proteze göre olan avantajlarından bahsedildi.
Biyonik el üretiminde kullanılan teknolojilerin yeni ve etkili olmalarına rağmen yazılımlarının, elin normal 24 değişik hareketinden sadece 8 tanesini yaptırmaya yönelik geliştirilmiş olduğundan bahseden Serkan Bayram, daha uygun programların tasarlanabileceğini belirtti. Bu tip biyonik ellerin maliyetlerinin 60000$ civarında olduğunu vurgulayan Serkan Bayram, 3D yazıcılar ile bu maliyetin 350$ seviyesine çekilebildiğini, açık yazılımlar ve tasarım şablonlarının internette ücretsiz yayınlandığını ve böylece diğer kullanıcıların da hem yazılımı hem de ürünü geliştirmesine katkıda bulunabilecek organizasyonların olduğu ifade etti.
Sempozyumun uygulama kısmında söz alan Ortoteknik Sağlık Hizmetlerin’den Birol Erkut, protez için negatif kalıp alma işlemini, konjenital engelli ve aynı zamanda Ortopedik Protez ve Ortez öğrencisimiz olan Emre Kurban üzerinde göstererek, ölçüm alma esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durdu.
Özellikle destek bölümlerinin gücünün anlaşılması ve güdüğün rahat pozisyondaki duruşuna göre ölçüm yapılması gerekliliğini vurgulayan Birol Erkut, alçı ile oluşturulan negatif örneğini dinleyicilerin incelemesine sunarak, interaktif uygulamaya herkesin dâhil olmasını sağladı.
Sunumun ardından, konuşmacılardan A. Murat Erbahçeci ve Serkan Bayram’a etkinliğimize katkılarından dolayı teşekkür plaketleri takdim edildi.
Eklenme Tarihi: : 26 Mayıs 2017 CumaDijital teknolojiler ve yapay zeka alanında küresel yarışta ön sıralarda ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), uluslararası akademik iş birliklerini ...