İstanbul Gelişim Besyo’da “Besyo Mezunlarının İstihdam Sorunları ” Paneli Yapıldı
İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından düzenlenen “ Besyo Mezunlarının İstihdam Sorunları “ paneli 12 mayıs 2015 Salı günü, 11.00/ 13.00 saatleri arasında Besyo Konferans salonunda yapıldı.
Moderatörlüğünü İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Sayın Zahit SERARSLAN’ın, Teknik koordinatörlüğünü İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokul Müdür yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sayın Kubilay ÇİMEN’in yaptığı panele konuk olarak,
Eski Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürü Sayın Mehmet BAYKAN, Marmara Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayın Ali KIZILET, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Sayın İbrahim İlhami KOÇ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdür Sayın İsmail ÖZBAYRAKTAR katıldı.
Katılımcılar; temsil ettikleri kurumların farklı bakış açıları üzerinden Besyo bölümü mezunlarının istihdam sorunları hakkında önemli tespitler yaparak, çözüm önerilerini dile getirdiler.
Sayın Mehmet BAYKAN;
GSGM merkez ve taşra teşkilatlarına 1974 ile 2002 yılları arasında sadece 370 BESYO mezunu alınmasına rağmen 2003 ile 2015 yılları arasında 2700 kişi alındığını , BESYO mezunlarının istihdamında artışın sağlanmasının spor kültürünün gelişip yaygınlaşması ile ilgili olduğunu ifade ederek, çabaların bu yönde yoğunlaşmasının yararlı olacağını vurguladı.
Sayın İ. İlhami KOÇ;
Sporda istihdam alanları, performans, eğitim-öğretim, yönetim-organizasyon, sağlık ve zindelik olmak üzere dört başlıkta toplanacağını, bu noktalara aracılarla ulaşılabildiğini, bu aracılığın adının torpil olduğunu belirtti. Devletin bu noktada adım atması gerektiğini vurgulayarak, bunun doğru projeler ile mümkün olacağını vurguladı.
Biz GHSİM olarak bu konu da ciddi adımlar atıyor ve istihdam yaratıyoruz. Ayrıca bu sektörde %70’e varan kayıt dışı istihdam bulunmaktadır. Fitness eğitmenliği ABD’de tercih edilmeyen meslekler arasında yer alırken, Türkiye’de BESYO mezunlarının tercihleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Bu durum aslında BESYO mezunlarının iş bulma sıkıntısının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Sayın İsmail ÖZBAYRAKTAR;
Sporda fazla istihdam sorunu olduğunu düşünmüyorum. Spor A.Ş. tarafından düzenlenen çocuk maratonuna beklentinin çok üzerinde katılım oldu. Bu durum spor kültürünün hızla geliştiğinin bir göstergesidir. Spor kültürü geliştikçe spora katılım artacak ve holdingler bünyelerinde spor departmanları kuracaktır. Bu da yeni istihdam alanlarının ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Ancak sporu yönetenlerin dertleri spor değildir. Sporun sorunlarının konuşulması gereken toplantılarda başka konuların konuşulduğuna çoğu kez şahit olmuş birisi olarak bundan çok rahatsız olduğumu ifade etmeliyim.
Sayın Ali KIZILET;
Spor teşkilatında uzun yıllar alaylı mektepli çatışması oldu. Mekteplilerin önü çoğu zaman kapatıldı. Devlet tarafından kulüplere ve federasyonlara tahsis edilen tesislerin, yarışma sporu için kullanıldığına şahit olmaktayız. Kısa dönem başarılar elde ederek prim yapmaya çalışan kulüp ya da federasyon yöneticileri spora ayrılan kaynakları heba ediyorlar. Halbuki bu kaynaklar sporun geniş halk kitlelerine ulaştırılması için tahsis edilmeli. Böylece kitlelere malolan spor beraberinde ciddi istihdam potansiyeli getirecektir.
Sayın Jeremy Moody
İngiliz Konuğumuz Jeremy Moody’nin eşi ve çocuklarının trafik kazası geçirmesi nedeniyle katılamadığı panelde kendisine ait sunumu Besyo Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Sayın Türker Bıyıklı tarafından yapıldı.
Moody sunumunda; İngiltere'de spora halk sağlığı olarak bakılması nedeniyle akademik yetkinliğin önemi vurgulamış, iş tecrübesinin ve dil bilgisinin istihdam için vazgeçilmez olduğu üzerinde durdu.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Lisans ve Yüksek lisans öğrencilerinin büyük bir ilgi ile takip ettikleri panel sonunda, konuklara katılım plaketlerini Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Danışmanı Sayın Uğur CABA, Öğretim üyesi Prof Dr. Sayın Sedat MURATLI, Öğretim Üyesi Prof Dr. Sayın Güner EKENCİ, Öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Sayın Ali Niyazi İNAL, tarafından takdim edildi.
Eklenme Tarihi: : 15 Mayıs 2015 Cuma
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yükseköğretim kurumlarındaki...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güz...