İstanbul Gelişim Üniversitesi Antropoloji ve Güvenlik Konferansı Düzenledi
Dr. Giovanni Ercolani tarafından 07 Kasım 2013 günü İstanbul Gelişim Üniversitesinde “Antropoloji ve Güvenlik” konulu bir konferans verilmiştir. Konferansa İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim üyeleri, öğrencileri ve İstanbul’daki çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler dinleyici olarak katılmıştır.
Dr. Ercolani, konferansında eski koloniyel devletler hakkında Soğuk Savaş döneminde ortaya atılan bazı tarihsel betimlemelerin nasıl ve neden Soğuk Savaş sonrası dönemde de varlığını sürdürdüğünü örneklerle açıklamıştır. Bu tasvirler, Batı tarafından oluşturulmuş ve eksiklik ve başarısızlık temellerine dayandırılmış söylemlerin içerisinde “yarı devlet”, “zayıf devletler”, “düşmüş devletler” ve “haydut devletler” gibi şekiller almıştır. Bilginin güç olduğu bir çağda bu söylem ve tasvirler, onları ortaya atan ve uygulayanların siyasi, askeri ve ekonomik çıkarlarına hizmet etmekte ve gerektiğinde kendilerine müdahale hakkı tanımaktadır.
Dr. Ercolani bu gidişe çare olarak, güvenliğin ekonomi politiği ve yeni düzenin yeni aktörlerine vurgu yapan Eleştirel Güvenik Çalışmaları’ndan bahsetmiştir. Bu yeni düzen, devlet ve devlet dışı yeni aktörlerle birlikte yeni risk ve tehditleri de bünyesinde barındırmaktadır. Ercolani bu bağlamda Antropoloji ve Eleştirel Güvenlik arasındaki ilişkiye dikkati çekerek insan ve toplum güvenliğinin iki ortak payda oluşturduğunu ifade etmiştir. Ercolani konuşmasını sonlandırırken, güvenliğin antropolojik çalışmalarının gerek “biz” gerekse “öteki” için endişeden uzak bir gelecek yaratılmasına katkı sağlayacağına dair inancını paylaşmıştır.
Eklenme Tarihi: : 12 Kasım 2013 SalıDijital teknolojiler ve yapay zeka alanında küresel yarışta ön sıralarda ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), uluslararası akademik iş birliklerini ...