İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

İstanbul Gelişim Üniversitesi Engelli Vatandaşlara Uygun Ortamda Eğitim Ve İstihdamı Destekliyor

İstanbul Gelişim Üniversitesi Engelli Vatandaşlara Uygun Ortamda Eğitim Ve İstihdamı Destekliyor

     İstanbul Gelişim Üniversitesi engelli bireylerin istihdam sorununu ele alan çalışmalar yapmaya hazırlanıyor.

     Geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan, engellilerin haklarının genişletilmesi ile ilgili yazıya, İstanbul Gelişim Üniversitesi Ergoterapi Bölüm Başkanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Gülşah Kınalı katkıda bulundu. Türkiye’de %12’lik engelli nüfusu olduğuna dikkat çeken Kınalı, engelli vatandaşlara gerekli alternatiflerin sağlanarak sosyal ve ekonomik hayata dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

     İŞKUR’a kayıtlı 3 milyon engellinin yalnızca 115 bininin aktif iş kaydı bulunması nedeni ile kolları sıvayan İstanbul Gelişim Üniversitesi, konu hakkında duyarlılıklarını Sivil Toplum Kuruluşları’na (STK) destek vererek gösterdi.

“İşyerleri Engelli Vatandaşların Çalışmalarına da Uygun Olmalı”

     Yrd.Doç.Dr. Gülşah Kınalı Yeni Şafak gazetesine göndermiş olduğu yazıda, iş yerlerinin engelli bireylerin çalışmasına uygun hale getirilmesinin önemine dikkat çekti. Kınalı; “Ülkemizde eğitimden istihdama kadar bir takım yeniliklerin yapılması gerekiyor. Engelli bireylerin topluma kazandırılması için çalışma ve eğitim alanlarının dizaynı da bu konuda önem arz ediyor. Birçok kurumda engelli bireylere kolaylık sağlayacak alternatiflerin bulunmadığını ve işe alımlarda tercih edilmediğini gözlemledik. Yeterli alternatiflerin bireylere sağlanması onların toplumda birey olarak yer almasını ve çalışma dünyasına katkı sağlayacaklarını düşünüyorum” dedi.

     İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin belirttiği noktayı ele alan Dünya Engelliler Vakfı (WDU) Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, açıklamalarında engellilere uyarlanmış iş yerleri olması gerektiğini de belirtti. Öztürk, verilecek destekleri ise şöyle dile getirdi; “Engelli istihdam eden işletmelere çeşitli vergi teşvikleri ve destekler verilebilir. Bu paket, özellikle küçük işletmeleri hedef almalı. İşletmelerini engellilerin erişimine uygun hale getirenlere karşılıksız krediler verilebilir. İŞKUR ve MEB'in işletmelerinin ihtiyaçları ile uyumlu eğitim sağlanması da düşünülebilir."

“Engelli Bakanlığı Kurulmalı”

     Dünya Engelliler Vakfı (WDU) Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, çözüm olarak temel hizmetlerin görünür ve geçerli halde giderilebilmesi için Engelli Bakanlığı kurulmasının gerektiğini belirtti. Bu durumun en başta eğitimden kaynaklandığına vurgu yapan Öztürk, şöyle devam etti: “Engelli sayısı gittikçe artıyor. Engelliler durumuna uygun eğitimi alamıyor ve işe giremiyor. Bir engellinin istihdamı için iş yerinin koşullarının uygun olması işverene maliyet getiriyor. Oysa vasıflandırılmış ve hakları devlet tarafından korunan bir engelli profili işvereni teşvik eder ve yükünü de hafifletir. İşveren verimlilik ve devamlılık istiyor."

İstanbul Gelişim Üniversitesi Engelli Vatandaşlara Uygun Ortamda Eğitim Ve İstihdamı Destekliyor Eklenme Tarihi: :   18 Ocak 2017 Çarşamba

İGÜ’de başlayan Uluslararası Yapay Zeka ...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından bu y...

Eklenme Tarihi: :   11 Aralık 2024 Çarşamba

Grip aşısı yüzde 60 oranında koruyuculuk...

Kış aylarının gelmesiyle grip aşısının koruyuculuğu tartışılmaya başlandı. ...

Eklenme Tarihi: :   9 Aralık 2024 Pazartesi


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS