İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Turizm ve Gastronomi Buluşması!
İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü, sektörel bağlarını güçlendiren önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İstanbul Rehberler Odası (İRO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Eracun, Aziz Sancar Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya gelerek rehberlik mesleğine dair kapsamlı bir değerlendirme sundu. Etkinlik sonrasında ise İRO Başkanı ile İGÜ Genel Sekreteri ve Gastronomi Bölümleri Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Egeli ve Dr. Öğr. Üyesi Ramazan İnan ile Türk Mutfağı çalışmaları konusunda fikir alışverişi yapıldı.
Söyleşide, geleceğin turist rehberleri olacak öğrencilere mesleğin sahadaki karşılığı, avantajları ve zorlukları aktarıldı. Kariyerine ilişkin deneyimlerini paylaşan Eracun, sektörde karşılaşılan güncel sorunlara da değinerek öğrencilere yol gösterici öneriler sundu. Etkinlik, öğrencilere yalnızca teorik değil, uygulamaya dönük bir bakış açısı kazandırdı.

Gastrorehberlik Gündemde
Etkinlik sonrasında yapılan görüşmelerde ise turizm rehberliği ile gastronomi alanını buluşturacak “gastrorehberlik” kavramı masaya yatırıldı. Selçuk Eracun, İstanbul Gelişim Üniversitesi Genel Sekreteri ve Gastronomi Bölümleri Koordinatörü
Doç. Dr. Serdar Egeli ile
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan İnan’la birlikte bu yeni yaklaşımın hem akademik temelleri hem de sektörel uygulanabilirliği üzerine fikir alışverişi yaptı.
Gastrorehberlik, klasik tur rehberliğini gastronomik unsurlarla birleştirerek ziyaretçilere kültürel olduğu kadar duyusal bir deneyim sunmayı hedefliyor. Türkiye’nin zengin mutfak mirasının bu alanda büyük bir potansiyel taşıdığı görüşünde birleşen taraflar, bu yeni yaklaşımın hem mesleki çeşitliliği artıracağına hem de turizmde katma değer sağlayacağına dikkat çekti.
Görüşmelerde ayrıca Türk mutfağı üzerine yürütülen akademik çalışmalar da detaylı biçimde ele alındı. Eracun ve Egeli, gastronomi alanında yürütülen projelerin rehberlik disipliniyle nasıl kesişebileceği üzerinde durdu. Bu görüşmelerin, üniversite ile meslek odaları arasında kurulabilecek sürdürülebilir iş birlikleri için önemli bir zemin oluşturduğu belirtildi.
Eğitimde Disiplinler Arası Bir Vizyon
Gerek öğrencilerle gerçekleşen söyleşi, gerekse akademik iş birliği ekseninde yapılan görüşmeler, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin turizm ve gastronomi alanlarında disiplinler arası bir vizyon ile ilerlediğini bir kez daha ortaya koydu. Uygulamalı eğitimi merkeze alan üniversite, sektörü üniversiteye taşıyan bu tür etkinliklerle öğrencilerini yalnızca mesleğe değil, aynı zamanda değişen dünyaya hazırlamayı hedefliyor.
Eklenme Tarihi: : 30 Mayıs 2025 Cuma