İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Merdivenli sokaklarda çoklu afet riskleri

İstanbul’daki merdivenli sokakların afet ve erişilebilirlik durumuna ilişkin çalışma yapan Öğretim Üyeleri Gül Yücel ve İlke Ciritci farklı semtlerdeki 26 örnek üzerinde incelemelerde bulundu.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gül Yücel ile Dr. Öğr. Üyesi İlke Ciritci farklı semtlerden 100 basamağın üzerinde seçilen 26 örnek üzerinde inceleme yaptı. Yerinde tespit ve incelemede merdivenli sokakların topografya ile ilişkisi, peyzaj, bina bağlantıları, basamak yapısı, kullanım amacı, yoğunluğu ve deprem başta olmak üzere, sel, yangın gibi afet ve acil durum riskleri değerlendirildi.

“MERDİVENLİ SOKAKLARIN KULLANIMINDA BULUNDUĞU SEMTE GÖRE FARKLILIKLAR VAR”

İstanbul'un farklı semtlerindeki çok sayıda merdivenli sokaklar üzerinde çalışma yürüttüklerini dile getiren Dr. Gül Yücel, “Merdivenli sokakların en önemli sorunlarının başında acil durumlarda erişilebilirlik oluyor. Farklı dokudaki yerleşim alanlarında hem sosyal hayatın hem de ihtiyaçların farklı olması merdivenli sokakların kullanımında da farklılıkları beraberinde getiriyor” dedi.

“MERDİVENLİ SOKAKLAR SOSYAL YAŞAMININ BİR PARÇASI”

Araştırma kapsamında birçok merdivende incelemelerde bulunduklarına değinen Yücel, merdivenlerin özelliklerinin yanı sıra çevredeki binaların fiziksel yapısına, kat sayılarına, cephelerindeki risk olabilecek unsurlara ve sokakların genişliklerine de baktıklarını söyledi.

Merdivenli sokakların, tarihten bu güne İstanbul’un sosyal yaşamının bir parçası olduğunu anlatan Yücel, “Merdivenli sokaklarda afet veya acil durumlarda yaşayanların hangi riskler altında olduklarını tespit etmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve AFAD İstanbul İl Müdürlüğü ile görüşmeler yaptık. Tabi ki bizim temel amacımız afet ve acil durumda merdivenli sokak çevresindeki binalarda yaşayan insanların kolaylıkla bulundukları bölgeden daha güvenli bir yere tahliyesinin nasıl sağlanabileceğine yönelik temel unsurları bulmaktı. Bu konuda da önemli tespitlerimiz oldu” diye konuştu.

“BİNALARIN SONRADAN YAPILAN EKLERİ BİNA DIŞI CAN GÜVENLİĞİ RİSKİN ARTMASINA NEDEN OLABİLİR”

Yayalaştırılmış sokaklar ve bu sokaklara çıkan merdivenlerin genel olarak sık kullanıldığına dikkati çeken İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlke Ciritci ise, “Beyoğlu’ndaki Asmalı Mescit Mahallesi ve Cezayir Sokağı bunlara örnek olarak gösterilebilir. O bölgede yaşayan insanların bir afet durumunda sokağa kaçış güzergâhlarının temiz ve tehlikeli olmayacak şekilde bulunması önemli. Bu sokak ve merdivenlerdeki binaların sonradan yapılan ekleri deprem sırasında sokaktaki insanların üzerine düşme tehlikesi yaratabilir ve bina dışı can güvenliği riskini artırabilir” dedi.

Bu konuda birçok tespitlerinin olduğunu vurgulayan Dr. Ciritci, “Belki bu tespitler üzerine uzmanlar tarafından doğru yöntemlerle restorasyonlar yapılabilir. Bu alınacak önlemler sayesinde afet dirençleri artırılabilir ve can kayıplarının önüne geçilebilir.”

Merdivenli sokaklarda çoklu afet riskleri Eklenme Tarihi: :   21 Aralık 2020 Pazartesi

İGÜ’de başlayan Uluslararası Yapay Zeka ...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından bu y...

Eklenme Tarihi: :   11 Aralık 2024 Çarşamba

Grip aşısı yüzde 60 oranında koruyuculuk...

Kış aylarının gelmesiyle grip aşısının koruyuculuğu tartışılmaya başlandı. ...

Eklenme Tarihi: :   9 Aralık 2024 Pazartesi


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS