İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Metaverse beceri ve kabiliyetleri yok ederken, aile içi tartışmalar ve intihar vakalarını artırabilir

İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nazar Bal, artırılmış gerçeklikle beraber, sanal ve gerçek dünyanın iç içe geçişi olan Metaverse dünyasının etkilerini değerlendirdi.

Son on yıldır özellikle pazarlama aracı olarak oldukça sık kullanılan sosyal medya araçları, sıradan kişilerin bile tanıtım yapabileceğini ve hatta fenomen, influencer, blogger veya youtuber olabileceğini gösterdi. Sosyal medya araçlarının kişilere her ne kadar özgür bir alan açtığı düşünülse de birçok değişim gösteren etkenle birlikte kendine bağımlı da kılıyor. Metaverse’ün psikolojik, sosyolojik, ekonomik, kültürel yansımalarının kaçınılmaz olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Nazar Bal, ‘’Metaverse, evin benimsenen bir odasında dijital gözlükler aracılığıyla, kullanıcıların kendilerine yeni bir dünya yaratmalarını sağlıyor. Küresel kültürün, yerel kültürü etkilemesi ve teknolojinin gelişmesiyle beraber bireyler birbirini taklit eden ve birbirlerine benzeyen özneler haline geldi. Bu durumla beraber bireyler beceri ve kabiliyetlerini kaybetmeye başlayabilir’’ dedi.

‘’METAVERSE YENİ MESLEK GRUPLARINI ORTAYA ÇIKARACAK’’

Yapay, kurgusal, -mış gibi hayatların yansımasına tanıklık ettiğimiz sosyal medya araçlarında, kolay yoldan para kazanabilme algısı da ortaya çıktı.  Kendi özel hayatlarındaki mahremiyetleri göz ardı ederek kamusal alanda gündelik yaşamlarını metaya dönüştüren kullanıcıların yeni meslek grupları oluşturmaları, Metaverse’de de hiç kuşkusuz aynı durumun gelişerek gerçekleşeceğine işaret ediyor. Bu yeni meslek gruplarının denetim, güvenlik, tasarım, grafik, yapay zeka, robot, ekonomik, sağlık, sosyal ilişkiler gibi alanlardan doğacağı bekleniyor.

 ‘’AİLE İÇİ TARTIŞMALAR VE İNTİHAR VAKALARI ARTABİLİR’’

Metaverse, farklı statülerde yer alan bireylerin dikkatini çekebileceği gibi yaşlılar, çocuklar, gençler, engelliler, tek ebeveynli aileler gibi dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan bireyler üzerinde daha fazla bir etkiye sahip olabilir.  Özellikle en savunmasız grup olan çocuklarda daha farklı etkiler yaratabilecek olan Metaverse evreninde kuşakların birbirini anlayamadığı noktalarda aile içi tartışmalara, kuşaklar arası çatışmalara neden olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Nazar Bal, ‘’Bu sorunlar Metaverse’ün kendi çizdiği dijital dünyada sınırlı kalmayıp intihar gibi vakaların görülmesine kadar gidebilir. Sosyal medyada bıraktığımız ayak izleri birileri tarafından takip edildiği ve gözetildiği gibi Metaverse dünyasında da birileri tarafından takip ediliyor olacağız; bu noktada güvenlik konusu oldukça önemlidir.’’ dedi.
 
 
 
 

Metaverse beceri ve kabiliyetleri yok ederken, aile içi tartışmalar ve intihar vakalarını artırabilir Eklenme Tarihi: :   8 Şubat 2022 Salı

İGÜ’de “86 yıldır sönmeyen ışık Atatürk’...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 86’ıncı yılında İGÜ’...

Eklenme Tarihi: :   14 Kasım 2024 Perşembe

İGÜ DHF 2024-2025 Akademik Yılı Beyaz Ön...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, bu yıl fakülteye yen...

Eklenme Tarihi: :   12 Kasım 2024 Salı


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS