İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

‘NFT ve Metaverse için güvenlik önlemleri artırılmalı’ uyarısı

NFT ve Metaverse ile birlikte para birimlerinin değişmesinden sonra sosyal alanlar da dijital dünyaya taşınıyor. İnsanlar artık fiziksel varlıklarının sınırlarından kurtulup siberuzayda özgürce hareket edebilmenin hayalini kurarken, güvenlik açıkları kullanıcıları endişelendiriyor.

2021’in ikinci yarısından sonra hayatımızda daha da etkin bir konuma sahip olan NFT ve Metaverse sanal dünyası, fiziksel ve dijital dünya arasındaki ayrımı kaldırmaya hazırlanıyor.  Dijitalleşme yönünde fiziksel dünyada zorunlu bir dönüşüm yaşanırken ekonomik veya sosyal varlıkların da dijital dünyada bir an önce kendine bir yer bulması için telaşlı çalışmalar devam etmekte. İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Büyükbingöl NFT ile merak edilenleri anlattı.

''BİR NFT’NİN YAPILMASI, 200 KG'DAN FAZLA KARBON ÜRETİLMESİNE SEBEP OLUYOR!''

Blockhain teknolojisi, dijital dünyadaki değişimde anahtar görevi görüyor. Bu sayede başta para olmak üzere bütün fiziksel varlıkların hatta soyut varlıkların dijital versiyonlarının üretilerek ekonomik döngüye eklenmesi büyük değişimleri beraberinde getirdi. Varlıkların dijital hallerinin üretilmesi, dijital sahiplik kavramını yani NFT uygulamalarının da günlük hayata entegre olmasını sağladı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Yeni Medya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Büyükbingöl:

‘‘Dijital sahiplenme biçimi olarak NFT, hayli ilgi çeken bir faaliyet alanı haline gelmiş durumda. Bu teknolojiyle şarkıların, fotoğrafların, tasarım çalışmalarının yanında GIF gibi animasyonların dahi dijital sahipliği alınabiliyor. Bir çeşit sahiplenme çeşidi olan NFT, hayal sınırlarını zorlayan bir ekonomik faaliyet alanı sunuyor. Bütün avantajlarına rağmen NFT’nin geleceği konusunda soru işaretleri de mevcut. İlk başta NFT ve Kripto para birimleri dünyayı değiştiren bir teknoloji olarak lanse edilebilmesinin yanında bıraktıkları devasa karbon ayak izine dikkat çekiliyor. İndependent Türkçe’de yer alan bir habere göre ortalama bir NFT'nin yaratılmasının, benzinli otomobilde yaklaşık 800 kilometre yol yapmaya denk geldiği belirtiliyor. Bu da 200 kilogramdan fazla karbon üretimine denk geliyor.’’ dedi
.
DİJİTAL VARLIKLAR İÇİN YENİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ GEREKİYOR!

NFT’lerin sahipliği blockhain temelinde oluşturulan dijital sertifika ile kime ait olduğu dünya genelinde yüz binlerce bilgisayarda saklanılarak başka hak sahipliklerinin ortaya çıkması durumunun önüne geçilmiş olunuyor. Bu durum dijital varlıkların da korsanlarca ele geçirilebilmesi yeni güvenlik duvarları sunan protokollere ihtiyaç duyulduğunun göstergesi olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Büyübingöl, gelecek toplumların dijital teknoloji, yapay zeka, bioteknoloji ve sosyal bilişimin odağında biçimleneceğini vurguladı.  

‘NFT ve Metaverse için güvenlik önlemleri artırılmalı’ uyarısı Eklenme Tarihi: :   15 Nisan 2022 Cuma

Genç Liderlerden İGÜ Rektörü Prof. Dr. B...

Avrupa Birliği’nin desteklediği Gençlerin Örgütsel Liderliği (Youth Organiz...

Eklenme Tarihi: :   18 Kasım 2024 Pazartesi

Dubai çikolatası uzun vadede tip 2 diyab...

Son günlerde hem üretimi hem de tüketimi hızla yaygınlaşan Dubai çikolatası...

Eklenme Tarihi: :   18 Kasım 2024 Pazartesi


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS