İçerdiği mineral ve vitaminler ile oldukça zengin bir besin olan simit, özellikle de sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi. Ancak bir tam simidin 4 dilim ekmek yerine geçtiğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, simidi diyet listelerine ekleyeceklere uyarılarda bulundu.
Ankara simidi, İzmir gevreği, sokak veya pastane simidi. Adı değişse de sofraların vazgeçilmezi olan simit, yüksek besin değeri ile beslenme uzmanlarının radarına takıldı. Bağışıklık sistemini güçlendirici birçok vitamin ve minareli bünyesinde barındıran simidin nasıl tüketilmesi gerektiğini işin uzmanı anlattı.
SUSAM, SİMİDİN KALORİSİNİ İKİ KATINA ÇIKARIYOR
Hafta sonları kahvaltının vazgeçilmezi olan simit, yüksek kalorisi bakımından birçok diyet listesinde önerilmiyor. Ancak İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut diyet yapılırken bile küçük bir kaçamak olarak simidin yenilebileceğini, önemli olan neyin yerine ve ne kadar yenilmesi gerektiğini bilinmesinin önemli olduğunu belirterek şunları ifade etti:
“Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan simit, günün birçok öğününde tüketiliyor. Simit, rafine buğday unu, tuz, su ve maya kombinasyonundan yapılır, üzerine pekmez ve susam karışımı sürülerek pişirilir. Karbonhidrattan zengin bir besindir. Sadece az miktarda yağ ve protein sağlar. Susamlı simidin 100 gramında 275 kalori bulunmaktadır. Çeyrek simit (25 gr) 69 kaloridir. Susamlı simidin 100 gramı 57.14 gram karbonhidrat, 10.71 gram protein, 3.57 gram yağ, 3.6 gram lif içermektedir. Bir simit yaklaşık 4 dilim ekmek yerine geçer. Susam, simidin kalorisini iki katına çıkardığından kilo kontrolü için ekmek yerine yenilecek miktar olarak kontrollü tüketilmelidir.” dedi.
Kilo verme süreçlerinde simidin kalorisi bakımından, mevcut süreci sekteye uğramamak için tüketilmesi gereken miktarın iyi ayarlanması gerektiğine vurgu yapan Özkarabulut, aynı zamanda susamın kolesterol yükseltici bir etkisinin bulunmadığının da altını çizdi.
SUSAMA ALERJİSİ OLAN KİŞİLER BUNLARI DA TÜKETEBİLİR
Antioksidan özellikli bileşikler içeren susam, A, E ve C vitaminlerinden ve beyin ve sinir hücreleri için faydalı olan lesitin ve demir minerali bakımından oldukça zengin. Bunun yanı sıra susamın ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Özkarabulut, susamlı yiyecekler tüketildikten sonra ciltlerinde kaşıntı, kızarıklık ve döküntü olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini, susama alerjisi olan kişilerin ayçiçeği çekirdeği, keten tohumu ya da haşhaş ile kaplanmış olan simit çeşitlerini tercih edebileceklerini belirtti.
Dijital teknolojiler ve yapay zeka alanında küresel yarışta ön sıralarda ...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), uluslararası akademik iş birliklerini ...