İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

''Sporda kazanmak için her şey mübah değildir!''

Sporda uyarıcı madde kullanımını değerlendiren İstanbul Gelişim Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Soyal, sporda kalıcı başarı için ‘’Kazanmak için her şey mübahtır’’ algısının bırakılması gerektiğini vurguladı.

Son günlerde spor dünyasının en önemli gündemini doping iddiaları oluşturuyor. Alınan sıkı tedbirlere karşın doping vakalarının önüne bir türlü geçilemiyor. Başarılarıyla tanınan birçok ünlü sporcunun bile adının karıştığı, turnuvalardan diskalifiye edilme ve kazanılan madalyaların geri alınmasına kadar yaptırım uygulanmasına sebep olan bu durumdan spor dünyası da oldukça rahatsız.

Yaşanan tüm bu gelişmeler, en başarılı sporcuların bile kariyerini neden bu şekilde riske atıp uyarıcı madde kullanıma gerek duyduğu sorusunu akıllara getiriyor? Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Soyal, ‘’Özellikle kamuoyunun başarılı sporculara göstermiş olduğu ilgi ve kurumlar tarafından sağlanan maddi destekler, başarının sürekliliğini gerektiriyor. Sporcu ise bu süreçte bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde;  haksız kazanç elde etmek, performansını artırmak ya da mevcut performansını daha uzun süreli devam ettirmek adına uyarıcı madde kullanımını tercih etmeye başladı. Bu yüzden ‘kazanmak için her şey mübahtır’ algısı bırakılmalıdır.’’ dedi.

UZUN ZAMAN ÖNCE KULLANILMIŞ OLAN MADDE DAHİ TESPİT EDİLEBİLİR 

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), yaptığı çalışmalar ve sürekli olarak güncellediği yasaklı maddeler listesiyle ve sporculara gerek yarışma dönemlerinde gerekse de yıl boyunca yapılacak olan testlerle uzun zaman önce kullanılmış olan maddenin tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca ülkemizde 2011 yılından itibaren Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK)’nin öncülüğü ve Spor Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle birlikte kurulan  “TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu” da uyarıcı madde kullanımıyla mücadelede etkin bir şekilde rol oynuyor.
Doç. Dr. Mehmet Soyal uyarıcı madde kullanımıyla mücadelede 3 altın kuralı ise şekilde sıraladı; 

-Sporcu etik değerlere sahip olmalı.
-Rakibine saygı duymasını bilmeli.
-Olimpizm ruhunu benimsemeli.

Sporda kalıcı başarının, yasaklanmış olan faaliyetlerle değil, alanında uzman spor bilimcilerinin yöneteceği bilimsel temelli çalışmalarla mümkün olacağını ifade eden Soyal, sporun çıkış ruhunun unutulmaması gerektiğinin de altını çizdi.
 
 

''Sporda kazanmak için her şey mübah değildir!'' Eklenme Tarihi: :   23 Şubat 2022 Çarşamba

Türkiye’nin ilk Uluslararası Yapay Zeka ...

Dijital teknolojiler ve yapay zeka alanında küresel yarışta ön sıralarda ...

Eklenme Tarihi: :   13 Aralık 2024 Cuma

İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Pakista...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), uluslararası akademik iş birliklerini ...

Eklenme Tarihi: :   13 Aralık 2024 Cuma


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS