İstanbul Gelişim Üniversitesi

Üniversite Gündeminden

Uzmanı açıkladı: Çiçek aşısı maymun çiçeği virüsüne karşı bağışıklık sağlıyor!

Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisinin ardından gündeme gelen “Maymun çiçeği virüsü” halk arasında yeni bir salgın endişesi yarattı. Hastalığın belirtilerini ve korunma yollarını anlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Mehmet Zeki Boztaş, “0-5 yaş arası bebek ve çocuklar, yaşlılar, gebeler ve herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi ileri derecede zayıflamış kişiler hastalığa karşı hassas olduğu için dikkatli olmalı” dedi.

Maymun çiçeği virüsü hastalığının aslında bir hayvan hastalığı olduğunu aktaran İstanbul Gelişim Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Zeki Boztaş, “Maymun çiçeği virüsü normalde bazı Afrika ülkelerinin kırsal, ormanlık bölgelerinde yaşayan vahşi küçük kemirgenler ve maymunlar gibi hayvanlarda bulunuyor. Fakat yoksulluk, sürekli göç zorunluluğu, iç savaşlar, küresel ısınma gibi nedenlerle bu vahşi yaşamın olduğu bölgelere giren ve hatta bu hayvanları öldürüp, kesip yemek zorunda kalan Afrikalılara bulaşmıştır. Maymun çiçeği virüsünü, ilk kez 1958 yılında Danimarkalı bilim insanları; ciltlerinde çok sayıda içi su dolu yaraları olan maymunları incelerken tespit etti. Maymun çiçeği virüsü (MÇV) tespit edilen ilk kişi ise 1970 yılında Kongolu 9 aylık bir çocuktu ve ilk insandan insana bulaş 2017 yılında gerçekleşti.” dedi.
 
“Hastalığa yakalanan bağışıklık sistemi düşük bireylerde ölüm riski artabilir”

Hastalarda en fazla görülen üç bulgu; ateş, lenf bezlerinin şişmesi ve cilt döküntüleri olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Zeki Boztaş, “Kuluçka süresi ortalama 5-21 gün kadar sürerken tam iyileşme süresi 2-4 haftayı bulabiliyor. Hastalığı atlatanlarda ciltteki yaralardan iz kalmaz. Tip 1 MÇV daha ağır seyrederken Tip 2 MÇV hafif seyreder. Hastalık nadiren bazı organlarda kalıcı hasar yaparken; ölüm oranının çeşitli salgınlarda %0 ile %10 arasında olduğu bildirilmiştir. Ölüm olasılığını arttıran durumlar arasında daha tehlikeli olan Tip 1 MÇV’nin bulaşması, mikrop taşıyan bir kemirgenin kişiyi ısırmış veya tırmalamış olması, kişinin bu virüse karşı hassas olması, vücuda alınan mikrop oranının yüksek olması ve kişinin bağışıklık siteminin zayıf olması gösterilebilir.” sözlerini kullandı.
 
“Çiçek aşısı hastalığa karşı bağışıklık oluştururken suçiçeği aşısı bağışıklık sağlamıyor”

Risk grubunda olanların hastalığa karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Zeki Boztaş, “0-5 yaş  arası bebek ve çocuklar, yaşlılar, gebeler ve herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi ileri derecede zayıflamış kişiler hastalığa karşı daha hassas olduğu için dikkatli olmalıdır. 40 yaşından küçük olan kişiler, 50 yaşından büyük olanlara göre bu mikroba karşı daha hassastır. Çünkü 1980 yılına kadar ülkemizde tüm vatandaşlarımıza yapılan çiçek aşısının, MÇV’ye karşı %85 oranında bağışıklık sağladığı biliniyor. Gündemde sıklıkla yer edinen suçiçeği aşısı ise MÇV’ye karşı bağışıklık sağlamaz çünkü suçiçeği virüsü tamamen farklı bir gruba aittir.” dedi.
 
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Zeki Boztaş, maymun çiçeği virüsünden korunma yollarını madde madde sıraladı:
 
1-Ateşli ve döküntülü hastalarla temastan kaçınılmalı, temas edilecekse mutlaka eldiven ve maske ile kullanılmalı.
2-Hastalığa sahip kişilerin kıyafetleri, yatak çarşafları ve havluları kullanılmamalı.
3-Hastaların temas ettiği bardak, çatal, kaşık ve tabaklar kullanılmamalı.
4-Hastalık cinsel yolla da bulaş sağlayabileceği için enfekte bireylerle cinsel temastan kaçınılmalı.
5-Virüsten korunmak için eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalı ya da alkol bazlı dezenfektan kullanılmalı.
6-Virüs riskine karşı vahşi  hayvanlarla temastan kaçınılmalı.
7-Et tüketiminde iyice pişirmeye özen gösterilmeli.
8-Maymun çiçeği virüsüne sahip bireyler; kendini izole edip evde kalmalı, mutlaka dışarı çıkılması gerekiyorsa kısa süreli olmalı ve dışarıdayken cilt yüzeyinde meydana gelen yaraları kapatacak giysiler tercih edilmeli.
9-İzolasyon süresi tüm vücut lezyonları tamamen iyileşene kadar (Ortalama 4 hafta) sürmeli.

Uzmanı açıkladı: Çiçek aşısı maymun çiçeği virüsüne karşı bağışıklık sağlıyor! Eklenme Tarihi: :   27 Ağustos 2024 Salı

Uluslararası Sürdürülebilirlik Kısa Film...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güz...

Eklenme Tarihi: :   3 Aralık 2024 Salı

İGÜ ile Özbekistan Rönesans Eğitim Ünive...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Türk dünyasıyla akademik bağlarını g...

Eklenme Tarihi: :   3 Aralık 2024 Salı


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS