Koranavirüs nedeniyle özellikle yaşlıların yaklaşık bir aydır evden dışarı çıkamadığını hatırlatan Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar, yalnız yaşamanın yaşlı bireyler üzerindeki psikososyal etkilerinin son derece ağır olduğuna dikkat çekti. Bu dönemde, yaşlıların sevdikleriyle sık sık görüntülü olarak görüşme gerektiğinin altını çizen Başcıllar, “Sosyal hizmet uzmanlarının yaşlılara sunulacak psikososyal hizmetlerinde görevlendirilmesine ihtiyaç var” dedi.
Küresel ve ulusal düzeyde yaşlı nüfusun sağlığını korumaya yönelik olağanüstü tedbirler alındığını ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar, güncel verilere göre 1,3 milyon yaşlı bireyin evde tek başına yaşadığını belirtti. Yaklaşık bir aydır evden dışarı çıkamamanın ve yalnız yaşamanın yaşlı bireyler üzerindeki psikososyal etkileri son derece ağır olduğunu söyleyen Başcıllar, “Çin’de koronovirüs tanısı almış 44 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 88’ini 60 yaş ve üzeri bireyler oluşturuyor. Bu ürkütücü oran, alınan tedbirlerin önemini daha iyi açıklıyor” dedi.
Türkiye’deki yaşlı nüfusun yaklaşık bir aydır evde olduğu hatırlatan Mehmet Başcıllar, “Hiç şüphesiz bu düzenleme yaşlıların sağlığını korumayı amaçlıyor. Ancak mevcut durumun bedensel etkileri kadar ruhsal ve sosyal etkilerinin de dikkatle incelenmesi gerekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun raporuna göre Türkiye’de 65 yaş ve üzeri yaklaşık 7,5 milyon birey bulunuyor. Bu sayı, Türkiye nüfusunun yüzde 9,1’ini oluşturuyor. Bakanlığın güncel raporuna göre 1,3 milyon yaşlı birey evde tek başına yaşıyor. Genç nüfusun virüsün taşıyıcısı olabileceği gerçeği ve izolasyon tedbirleri uzun süredir aile üyelerinin sevdiklerini ziyaret edememelerine yol açıyor” diye konuştu.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güz...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Türk dünyasıyla akademik bağlarını g...