İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), öğrencilerini sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal birçok etkinlikle buluşturarak hem öğrenmelerini hem de sosyalleşmelerini sağlıyor. Gelişim Atölyeleri kapsamında gerçekleştirilen İGÜ Coffee Talks etkinliğinde bu hafta öğrenciler Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram ile “Beslenmenin Önemi” konusunu ele aldılar. Bayram, yeterli ve dengeli beslenmeyen gençlerde fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişim açısından gerilik ve bağışıklık sisteminde bozulmaların meydana geldiğini belirtti.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sanatsal Gelişim, Sportif Gelişim, Kültürel Gelişim ve İGÜ Coffee Talks etkinlikleri ile yıl boyunca öğrencileri bir araya getirerek farklı alanlarda hem eğitim almalarını hem de sosyalleşmelerine katkı sağlıyor. Öğrenciler bu hafta, İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram ile “Beslenmenin Önemi” konusunu ele aldılar.
DENGESİZ BESLENMENİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Beslenme, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için vücudun ihtiyacı olan temel besin maddelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde alınması anlamına geliyor. Yeterli ve dengeli bir besin tüketimi olmadığında; enerji eksikliği ve dokuların yenilenmemesi nedeniyle yetersiz beslenme durumunun ortaya çıktığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla besin alınması durumunda ise fazla olarak alınan her besin yağ olarak depolandığından sağlık açısından tehlikeli hale gelir ki bu durum da dengesiz beslenme olarak tanımlanır. Dengesiz beslenme sonucunda insanların sağlıklarında bozulmalar meydana gelebilir.” şeklinde konuştu.
EN KÖTÜ BESLENEN KESİM GENÇLER!
Tek tip beslenme ve özellikle basit karbonhidratların tüketimi günümüzde yaygın bir hale geldi. Bisküvi, şekerleme, çikolata, kek, meşrubatlar gibi rafine şeker içeren tüm besinler; mısır şurubu, yüksek früktoz şurubu, makarna, pirinç, beyaz un ve beyaz undan yapılmış tüm besinler, hamur işleri ve meyve suları basit karbonhidratlara örnek. Basit karbonhidratlı besin tüketimi kan şekeri seviyesini hızla yükseltip aniden düşürerek yorgunluk, huzursuzluk, zihin bulanıklığı ve sersemliğe neden oluyor. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin bir diğer ve önemli nedeninin toplumda yaygınlaşan kolay hazırlanabilme özelliğine sahip endüstriyel besinlerin tüketimi olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, “Bilimsel çalışmalar genellikle en kötü beslenen kesim olan gençlerimizin beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini gösteriyor. Beyin gelişimi 25 yaşına kadar devam ettiği için sağlıklı beslenme özellikle gençlerin vücut ve beyin sağlığı açısından çok daha önemli. Yeterli ve dengeli beslenmeyen gençlerde fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişim açısından gerilik ve bağışıklık sisteminde bozulmalar meydana geliyor. Ayrıca obezite yeterli ve dengeli beslenmemenin en büyük sorunu olup beraberinde birçok hastalık riskini getiriyor.” şeklinde konuştu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 86’ıncı yılında İGÜ’...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, bu yıl fakülteye yen...