İstanbul Gelişim Üniversitesi

Üniversite Gündeminden

“Farklı Yönleriyle 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü” adlı söyleşi gerçekleştirildi

İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi tarafından organize edilen “Farklı Yönleriyle 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü” adlı söyleşi; Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Fuat Tuncer moderatörlüğünde, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Durgun’un katılımı ile gerçekleşti.

18 Temmuz 2023 tarihinde Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşide; 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü, Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen darbe ve darbe teşebbüsleriyle karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirildi. Prof. Dr. Şenol Durgun, Cumhuriyet boyunca karşılaşılan ara dönemlerin 27 Mayıs 1960 Darbesi ile başladığını, daha sonra neredeyse her 10 yılda bir darbe ya da darbe teşebbüslerinin yaşandığını; bu durumun da Türkiye’nin demokratik siyasetinin işleyişine müdahale ederek demokrasiye ara verilmesine neden olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Durgun, “Yapılan müdahaleleri, ‘Başarılı olan darbeler-başarılı olmayan darbe teşebbüsleri’, ‘Emir komuta zinciri içinde yapılan veya yapılmaya çalışılan darbe ya da darbe teşebbüsleri’ ve ‘Emir komuta zinciri içinde yapılmayan darbe ya da darbe teşebbüsleri’ şeklinde sınıflandırabiliriz.” dedi.

“15 Temmuz Darbe Teşebbüsü’nü kanlı bir kalkışma, hatta işgal operasyonu olarak niteleyebiliriz”

Konuşmasında; 27 Mayıs 1960 Darbesi ile başlayan süreçte, şimdiye kadar yapılan darbe ya da darbe teşebbüslerini kıyaslayan Durgun, “Medyanın, yargı kurumunun, siyasal partilerin ve halkın, darbe ve darbe girişimlerine karşı tutumları yönünden bir karşılaştırma yaptığımızda; 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü’nün şimdiye kadar yaşanan darbe ve darbe teşebbüslerinden yapı, kadro ve eylem bakımından çok farkı olduğunu görüyoruz. Özellikle; 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü’nü kanlı bir kalkışma, hatta işgal operasyonu olarak niteleyebiliriz.” şeklinde ifade etti.

Prof. Dr. Durgun, 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü’nün daha önceki darbelerden farklı olarak inisiyatifin ordu kurumunun içinde değil, ordu dışından emir alarak hareket eden bir grup tarafından uygulandığını vurguladı.

Son olarak Prof. Dr. Durgun konuşmasını halkın tutumuna değinerek bitirdi. Durgun, halkın 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü ile kendi hukukuna sahip çıktığını, bu tutumun Türk demokrasisinin geldiği seviye açısından önemli olduğunu ve bundan sonra böyle bir darbe kalkışması yapacak olanların halkın bu tutumunu göz ardı edemeyecekleri belirterek konuşmasını bitirdi.

“Farklı Yönleriyle 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü” adlı söyleşi gerçekleştirildi Eklenme Tarihi: :   21 Temmuz 2023 Cuma

Türkiye’nin ilk Uluslararası Yapay Zeka ...

Dijital teknolojiler ve yapay zeka alanında küresel yarışta ön sıralarda ...

Eklenme Tarihi: :   13 Aralık 2024 Cuma

İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Pakista...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), uluslararası akademik iş birliklerini ...

Eklenme Tarihi: :   13 Aralık 2024 Cuma


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS