ÖSYM’nin açıkladığı YKS sonuçlarına göre 400 binden fazla öğrenci hiçbir programa yerleşemedi. Üniversite yerleştirmeleri devam ederken öğrencilerin merak ettiği bir diğer konu ek yerleştirme süreci ile ilgili bilgilendirmede bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, “Ek yerleştirme fırsatı olan öğrencilerin boş kontenjan sayısı fazla olan bölümlere ve istedikleri bölümlere odaklanarak tercihlerde bulunmalarında fayda var” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler hem ek yerleştirmede kalacak boş kontenjanları düşünürken bir yandan da kendi geleceklerini şekillendirecekleri bölüm seçiminde neye karar vereceklerini düşünüyorlar. Meslek seçimi sürecinde öğrencilerin birçok kişiden etkilendiğini ve motivasyonlarının düştüğünü belirten Karahancı, “Günümüz dünyasında 'geleceğin mesleği' kavramı artık profesyonel meslek bilimciler tarafından kullanılmayan bir kavram çünkü dünya nüfusu arttıkça her meslek dalından bireye, uzmana ihtiyaç bulunuyor. İktisat bilimlerinden sağlık bilimlerine, mühendislik bilimlerinden havacılık sektörüne kadar bütün sektörlerin çalışacak bireylere ihtiyacı bulunuyor. İktisadi bilimler içerisinde yer alan İşletme, Ekonomi ve Finans gibi bölümler geçmiş zamanların olduğu gibi geleceğin de asla vazgeçilemeyen meslek alanlarından biri. Ülkelerin ekonomik sistemleri en değerli verileridir çünkü toplumsal, siyasal, eğitimsel bütün kararlar gelişmelerin ülkelerin ekonomisine bağlı ve bu nedenle ülkelerin ekonomilerinin yanında şirketler, kurumlar da bu bölümlerin mezunlarına her zaman ihtiyaç duyacak” şeklinde açıklamada bulundu.
“MÜHENDİSLİK MEZUNLARININ İŞSİZ KALMA RİSKİ YOK”
Pozitif bilimler içerisinde yer alan mühendislik alanları, bilimin, teknolojinin gelişmesi adına en önemli alan olduğundan ülkelerin mezun bireylere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Karahancı, “Türkiye’de de bu anlamda ciddi bir mühendis açığı bulunmakla birlikte artık ufku geniş, proje yapıp yönetebilecek, yabancı dil bilen, yurt dışı deneyimine sahip, mühendislik ile ilgili güncel bilgileri takip eden, liderlik yeteneği güçlü bireylere ihtiyacımız var. Örneğin İnşaat Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliğigibi mühendislik bölümlerinden mezun öğrencilerin gerekli yetenek ve donanımlarla mezun olduktan sonra asla işsiz kalma riskleri bulunmuyor” dedi.
İGÜ Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı sözlerine şu şekilde devam etti:
"İnsan var olduğu sürece sağlık alanlarındaki iş imkânlarının son bulması diye bir durum söz konusu asla değil. Hemşirelik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Sağlık Yönetimi gibi bölümler ister kamu ister özel sektör olsun bütün işverenlerin fazlasıyla mezununa ihtiyaç duyduğu bölümlerden. İstenildiği kadar mezun öğrenci olsun önemli olan bireylerin kendilerini bu mezun grupları arasında nasıl bir adım daha ileriye taşıdığı. Yalnızca üniversite okumak değil bunun yanında çift anadal yapmak, üniversitenin Erasmus imkânlarından faydalanmak, staj yapmak, akreditasyonu olan bölümlerde okumak, yabancı dil bilmek mesleki anlamda öğrencilerin başarılı olması açısından çok önemli."
“HAYALLERİNİZİ ERTELEMEYİN”
Öğrencilerin istediklerini bölümlerin, geleceği parlak değil, geleceği yok diye düşünerek tercih etmemelerinin hatalı bir duruş olacağına vurgu yapan Karahancı, “Ek yerleştirme fırsatı olan öğrencilerin boş kontenjan sayısı fazla olan bölümlere ve istedikleri bölümlere odaklanarak tercihlerde bulunmalarında fayda var. Öğrenciler üniversite seçimi yaparken bölümlerin akreditasyonlarının olup olmadığına, ücretsiz çift anadal fırsatlarının olup olmadığına, Erasmus imkânlarına, vakıf üniversitesi tercihi yapacaklarsa burs olanaklarına ve burs kesinti koşullarına mutlaka dikkat etmeliler. Yalnızca üniversite mezunu olmak değil alanında en iyi olmak için üniversite okunmalı. Gençler unutmamalı ki bir sene daha beklenebilir ancak hayaller asla beklemez. Hayallerinizi ertelemeyin" diye konuştu.
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ve Güz...
Avrupa Birliği’nin desteklediği Gençlerin Örgütsel Liderliği (Youth Organiz...