İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

“Otizmin Nörobilimi” konulu seminer gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Ergoterapi Bölümü tarafından “Otizmin Nörobilimi” konulu seminer herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirildi. Seminere Özel Eğitim Uzmanı Rojhat Altan konuşmacı olarak katıldı.

Otizm ve otizmin nörobilimi konusunda bilgi veren Rojhat Altan, otizmli çocukların terapisinde tanının terapisiyle ilişkili tüm disiplinlerin ortak hareket etmesinin ve aile ile işbirliği içerisinde bulunulmasının öneminden söz etti. Otizmli çocukların yaşadığı duyusal sıkıntılardan da bahseden Altan, ergoterapi bölümünün dinamiğinin bu tip sıkıntılar giderilmesi üzerindeki önemine de değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Otizm Spektrum bozukluğu doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılı içerisinde belirti oluşturan, kişide etkileşim ve iletişim problemleri oluştururken, sınırlı ilgi ve tekrar edici davranışlara neden olan nörogelişimsel bozukluktur. Otizm riski taşıyan çocuğun doğru tanılanması erken dönemlerde daha doğru müdahaleler ile karşılaşma ihtimalini de arttırabilir. Bu nedenle çocuğun durumu doğru tanımlanmalıdır. Ülkemizde bazı çocukların otizmli olduğu çok geç fark ediliyorken, bazılarınınsa sorunları yanlış tanımlanarak otizm tanısı konmaktadır. Bu konuda ciddi düzenlemelere ihtiyacımız var.”

“OTİZM RİSKİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR VAR”

Otizmin nedenlerinin hala bilinemediğini, nedeninin bulunmasının önlenmesinde ve terapisinde ciddi gelişmeler sağlayacağını belirten Altan, “Otizmin nedenleri bilinmiyor ancak artmış baba yaşının, toksik maddelerin ve bir takım çevresel etmenlerin otizm riskini arttırdığıyla ilgili çalışmalar bulunmaktadır” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”

Kanner’in otizmi tanımladığı ilk zamanlardan bu yana otizmli bireylerin beyin hacimlerinin artmış olduğunun bilindiğini söyleyen Altan, ancak yapısal farklılıkların bilgisine ve beynin içyapılarıyla ilgili bilgiye genetik ve nörolojik çalışmaların artmasıyla ulaşıldığını belirtti. Otizmde beyin bölümlerinde oluşan hacim artışı sırasıyla en çok frontal, temporal ve parietal loblarda görülmektedir diye konuşan Rojhat Altan, “İçyapılarda özellikle limbik sistemin bileşenlerinden talamus, amigdala ve hipotalamusta hacim artışları görüntülenmiştir. Beynin otomatik hareketin düzenlemesiyle ilişkili alanı bazal ganglion çekirdeği olan kaudat çekirdekte hacimsel değişimler oluşmuştur. Ardışık hareketlerin oluşumu, denge ve koordinasyon ve ince motor becerileriyle ilişkili serebellum üzerinde hacimsel değişlikler ve bu bölgede bulunan purkinje hücrelerinde sayıca azalma görülmüştür” dedi.

Taklitle ve zihin kuramıyla ilişkili nöronlarda sayıca azalmalar olduğundan da bahseden Altan, otizmde görülen öğrenme, duyusal sorunlar ve konuşma becerilerinde yaşanan güçlüklerin arkasında yatan nedenlerin beyindeki bu farklılıklar ile ilişkili olduğuna vurgu yaptı. Otizmin hızla arttığını söyleyen Rojhat Altan, otizmin araştırılması ve toplumun otizm konusunda bilgilendirilmesi konusunda üniversite öğrencilerine ve alanda çalışan terapistlere çok iş düştüğünü belirtti.


“Otizmin Nörobilimi” konulu seminer gerçekleştirildi Eklenme Tarihi: :   31 Aralık 2018 Pazartesi

Uluslararası Sürdürülebilirlik Kısa Film...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güz...

Eklenme Tarihi: :   3 Aralık 2024 Salı

İGÜ ile Özbekistan Rönesans Eğitim Ünive...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Türk dünyasıyla akademik bağlarını g...

Eklenme Tarihi: :   3 Aralık 2024 Salı


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS