YKS’ de elde ettikleri başarılarıyla hayalini kurdukları bölümleri tercih ederken ÖSYM tercih kılavuzu ilk kaynak olmakla birlikte, değişen ve dönüşen teknoloji ve bilginin dijitalleşerek ulaşılabilir olmasıyla tercih sihirbazları bu süreçte aktif rol oynamaktadır.
Bu anlamda kontenjanları daha fazla olduğu için lisans bölümlerine yönelik bilgi arayışı daha çok olmaktadır. Lisans bölümlerine ait bilgilere de yine bu süreçte üniversite adaylarının kullanıma sunulan
lisans tercih sihirbazı motoruna ulaşılmaktadır.
YKS tercih sihirbazı, üniversite adaylarının tercih etmeyi düşündükleri bölümlerle ilgili detaylı bilgiye hızlı ve kolay şekilde ulaşmalarını sağlamaktadır.
hakkında detaylı bilgiyi üniversite adayına sunan lisans tercih sihirbazları, bilginin hızlı ve ulaşılabilir olduğu bu dönemde üniversite tercihlerinin yapılması adına en çok başvurulan kaynaklar olmaktadır. Üniversite adayları bu bilgi kaynağını kullanarak üniversite tercihini yapmakta ve gelecek planlamasına dair önemli bir adımı atabilmektedir.
Tercih Robotu
Tercih robotunu doğru kullanabilmemiz için öncelikle belirlememiz gereken kriterleri sıralayarak işe başlamaktır. Başlangıç olarak eğer ki yüksekokul ve lisans tercihi yapacaksa sayısal, eşit ağırlık, sözel veya dilden öğrencinin sıralaması bazında puan aralıkları belirlemek esastır. Sonrasında bölge seçimi, şehir seçimi, üniversite seçimi, fakülte ve yüksekokul seçimi, bölüm seçimi, ücret ve burs seçimi, öğretim türü, eğitim dili seçimi robotun kullanım kolaylığı bakımından yapılmaktadır. Belirlediğimiz her bir kriter sayesinde robotun sunacağı seçilimler çok daha net ve doğru olacaktır. TYT tercihleri açısından bakarsak robotta ek puanlı tercihler önem arz etmektedir. Ek puanlı tercih yapabilen robot yazılımları çok büyük olanak sağlamaktadır. Burada unutmamak gerekir ki, ek puanlı tercihlerde TYT’ ye giren toplam öğrenci sıralaması bazında değil, kendi alanlarında bir sıralamaya sahip olduklarıdır.
Öğrencilerin hedef belirsizliği ve karmaşık gelecek düşünceleri
tercih robotu sayesinde onlara belirli bir çerçeve sunmamızı sağlar. Puan aralığı belirlerken doğru bir tespit yapmak çok önemlidir. Robota girilen doğru bir aralık sayesinden olabilecek yerler net bir şekilde önümüze serilmektedir. Aile ekonomisi, yaşam tarzı, öğrencinin kişilik yapısı gibi belirleyici koşullara göre şehir, bölge ve öğrenim türü seçilmektedir.
Lisans tercih sihirbazı bu noktada bize kılavuz kaynaklı seçilen kriterler bazında bir istatistik çıkarmaktadır.
Robotlarda baraj sıralamalarının dikkat çekici olması da robotu kullanışlı yapan bir özelliktir. Bununla beraber birkaç senenin tavan ve taban puanlarının var olması da aralık seçimlerinde ve doğru tercih belirlenmesinde önem arz eder. Özel koşulların robotlarda görülmesi de artı bir özelliktir. Öğrencilerin ve öğretmenlerin atlamaması gereken en önemli şeylerden biri özel koşullardır.
Lisans tercih sihirbazı motorunda var olan bir başka önemli özellik de kontenjan sayısının istatistiğidir. Kontenjanı düşen veya yükselen bölümler tercihte buna göre bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.
Yök Atlas Tercih Robotu
Rehber öğretmenlerin sınav hazırlık sürecinde bulunan öğrencilere sağlıklı verileri paylaşmak için sıkça kullandıkları YÖK atlas internet sitesi öğrencilerin talebi doğrultusunda güncellemeler yaparak bünyesine
YÖK atlas tercih robotu eklemiştir. Bu motor tercih döneminde öğrencilerin, velilerin ve rehber öğretmenlerin verilere kısa sürede ulaşmasına imkân sağlamaktadır.
Yök Atlas Nasıl Kullanılır?
Kısa sürede tercihlerini oluşturmak için lisans tercih sihirbazı ve benzeri motorlar oldukça sık kullanılmaktadır. YÖK atlas tercih motorunun sık kullanılmasının sebebi YÖK gibi resmi bir kuruluşun olmasıdır. YÖK atlas web adresine girerek puan türünü seçtikten sonra taban başarı sıraları, puan türü, burs oranlarına ve öğretim türlerine göre arama yaparak dilediğiniz bölüm hakkında bilgi alabilirsiniz.