Vakıf üniversiteleri (özel üniversiteler), direkt devlet ile bağlantıda olmayıp vakıf tarafından işletilen yükseköğrenim kurumudur.
Özel üniversiteler; uluslararası güçlü akademik kadroya sahip, yurt dışındaki üniversitelerle iş birliği anlaşması olan, mezuniyet sonrası istihdam alanı sunan, bilimsel ve eğitim araştırma sahaları geniş, basılı ve elektronik materyal sayısının fazla olması gibi ölçütlerden dolayı öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra öğrenci kulüpleri, spor takımları, sosyal aktiviteler, öğrenci değişim programları, ileri düzey teknoloji laboratuvar alanlarına da sahiptir.
İstanbul Vakıf Üniversiteleri
İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık ve kültürel turizm açısında en çok ziyaret edilen şehridir. İstanbul; ekonomik, sosyokültürel ve tarihi merkezi olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye’de ticari anlaşmaları, yatırımı ve yükseköğrenimiyle de en iyi ve popüler olan ilk 3 şehirden biridir. İstanbul'da birçok devlet ve özel üniversite bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin en iyi vakıf üniversitelerine de ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul vakıf üniversiteleri; Avrupa, ABD kuruluşları tarafından uluslararası akreditasyon ve kaliteye sahip diğer ülkelere kıyasla eğitim-öğretim konusunda uluslararası standartlardadır.
Yüksek kaliteli eğitim ve benzersiz kariyer yolu hedefleyen binlerce öğrencinin tercih ettiği üniversitelerdir. Avrupa’da en iyi üniversiteler arasında yer alan Türk özel üniversiteleri İngilizce dillerinde çok çeşitli programlar ve ana dallar sunmaktadır. Özellikle, tıp ve mühendislik alanlarının yüksek lisans ve doktora programları için uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.
En İyi Vakıf Üniversiteleri
Türk özel üniversiteleri dünyanın en iyi 500 üniversiteleri listelerinde yer almaktadır. Dünya sıralamasına baktığımızda büyük ölçüde Türk üniversiteleri hızlı ilerleme kaydetmiştir. Avrupa kalite standartlarına uymakta ve dünya üniversiteleri sıralamasında yer almaktadır. Özel üniversiteler, mühendislik, tıp ve sosyal bilimleri alanlarındaki çalışmaları ile öne çıkarak uluslararası öğrencilerin Türkiye’de eğitim almaları için büyük bir etki oluşturmuştur.
Türkiye’nin en iyi özel üniversiteleri; geniş kampüsü, uluslararası akademik desteği, iyi ve ileri düzey donanımlı laboratuvarları ile ön plandadır. Özel üniversiteler, üst düzey bir eğitim ve araştırma alanları sunmaktadır. En iyi yükseköğrenim eğitimini veren üniversitelerin başında yer almaktadır. Mühendislik, doğa bilimleri, sosyal bilimler, idari bilimler vb. çeşitli disiplinlere yönelik dersleri İngilizce vermektedir. Türkiye’deki diğer özel üniversiteler; İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerini de öğretmektedir. Üniversitenin ulusal ve uluslararası düzeydeki sıralaması ve birbirini ayırt edebilecek diğer kriterler başta olmak üzere birçok faktör ve ölçüye göre Türkiye'nin
en iyi vakıf üniversiteleri listesi aşağıdaki gibidir:
-
İstanbul Gelişim Üniversitesi
-
Bilgi Üniversitesi
-
Sabancı Üniversitesi
-
Bilkent Üniversitesi
-
Kadir Has Üniversitesi
-
Bahçeşehir Üniversitesi
-
Yeditepe Üniversitesi
-
Acıbadem Üniversitesi
-
Koç Üniversitesi
Türkiyenin En İyi Vakıf Üniversiteleri
Türkiyenin en iyi vakıf üniversiteleri arasında yer alan İstanbul Gelişim Üniversitesi, dünya üniversiteleri sıralamasında da yer almaktadır.
Times Higher Education (dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu), 2021 Etki Sıralaması sonuçlarını açıkladı. Açıklanan sıralamada İstanbul Gelişim Üniversitesi, dünyanın en kaliteli eğitim veren üniversiteleri arasında 24’üncü sırada yer almaktadır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi, dünya çapında 1240 üniversite arasından 24’üncü olarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Aynı zamanda İGÜ, Türkiye’den katılan 45 üniversiteyi de geride bırakarak 1’inci sırada yer almaktadır.
Vakıf Üniversiteleri Ücretleri
Türkiye'deki özel üniversitelerin çeşitli Avrupa ülkelerindeki diğer üniversitelerden kıyasla daha uygun fiyata eğitim imkânı sunmaktadır. Burs olanakları da mevcuttur. Çoğu özel üniversitede öğrenim ücretleri taksitler halinde ya da ders başına ödenir. Kazandığınız bursun içeriğine göre de değişkenlik gösterir. Bazı özel üniversiteleri sınav puanı ile orantılı olarak yüzde 25, yüzde 50 ve tam burslu şekilde aday öğrencilere kayıt hakkı sunar. Bu durumda aday öğrencilerin burs yüzdesine dikkat etmesi gerekir. Öğrencinin kazandığı bursun başarı seviyesinin altına düşmemesi gerekir çünkü ücret ödemek zorunda kalabilir.
Vakıf üniversiteleri ücretleri hakkındaki bilgiye, ilgili olduğunuz üniversitelerin resmi sayfalarından ulaşabilirsiniz.