Yks ek tercih kılavuzu ile işlem yapmak isteyen adaylar, T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle ÖSYM internet sitesinden gerekli bilgilere ulaşabilirler. İnternet sitesinden; lisans taban puanlar, ön lisans taban puanlar, ek yerleştirme tercih robotu vb. diğer alanlara ulaşım sağlanabilir.
Ek yerleştirme için, adayların ödemesi gereken ücret vardır. Bu ücret ise, ortalama 20 TL olmaktadır. Ayrıca belirtmek gerekir ki; yükseköğretim programında yerleştirilmiş öğrenciler, ek tercih hakkından faydalanamazlar. Yani ek tercih robotunu kullanmalarına gerek olmaz.
Üniversite sınavları ve sınav sonrası tercih dönemleri, bütün adaylar için oldukça stresli dönemlerdir. Bu nedenle de hak kaybı yaşanmaması için, her aşaması dikkatli ve özenli olarak yapılmalıdır. Üniversite sınavı sonrasında, istedikleri başarıyı elde edemeyen adaylar Yks ek tercih kılavuzu eşliğinde, hak kaybı yaşamadan diğer eğitim seçeneklerini değerlendirebilirler.
Ek Tercih Kılavuzu Ne Demek?
Ek tercih, ilk tercih sonrasında boş kalan kontenjanlar ve kazanmış olduğu halde kayıt yaptırmayan adaylar nedeniyle boş kalan kontenjan açıklarının olduğu alandır. İlk yapılan tercihlerin sonuçlarına göre ve üniversite kayıtlarının sonlanması itibarı ile açık olan kontenjanlar belirlenir. Açık kalan kontenjanlar ise, ek tercih kılavuzu aracılığıyla duyurulur.
Yükseköğretim dâhilinde kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra, boş kalan bütün kontenjanlar ÖSYM kurumuna bildirilir. Her üniversite tarafından yapılan bu bildirim sonrasında, ek tercih kılavuzu her yıl yenilenen düzenle oluşturulur ve adayların seçim yapması sağlanır. Ek tercih kılavuzlarının düzenlendiği tarih ve işlemlerin sonlanması gereken tarih, resmi haber ajansları ve kanalları tarafından ilan edilir.
Yks Ek Tercih Nedir?
Yks tercih sonuçlarından sonra devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde oluşan kontenjan açıklıkları da belirlenmiş olur.
İstanbul Gelişim Üniversitesi de, kontenjan açıklığı bildirimlerini ÖSYM Kurumuna yaparak
Yks ek tercih kılavuzu içerisinde yer almaktadır.
Ek yerleştirme, Yks puanıyla tercih yapıp yerleşme sağlayamayanların yanı sıra, hiç tercih yapmayan adaylar ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar içinde kullanılabilmektedir. Adayların bu sistem içerisinde 24 tercih hakları bulunmaktadır.
Ek tercih kontenjanlarında sadece ülkemizde olan üniversiteler yer almaz. Bunun yanı sıra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve diğer ülkelerdeki üniversitelerde bu alanda yer almaktadır.
Ek Tercih Listesi Nasıl Yapılır?
Ek tercih listelerine ulaşmak isteyen adaylar, ÖSYM’nin resmi internet sayfasından kolaylıkla işlem yapabilirler. Adaylar, mezun oldukları okul türünü ve puanlarını göz önünde bulundurarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerine zaman kaybı yaşamadan ulaşabilirler. Sistem içerisinde yer alan filtreleme alanları adaylara oldukça zaman kazancı sağlamaktadır. Ayrıca bu sistem üzerinden her üniversitenin bir önceki yıla ait olan bilgi alanlarına da ulaşılması mümkündür.
Listeler oluşturulurken eğitim alınması istenilen, yüksek öğretim programları tercih sırasına eklenmelidir. Ayrıca her satıra bir alanın kodu ve adı ile bağlı olduğu üniversite, yüksekokul, fakülte adı yazılmalıdır.
Sistem içerisinde, yapılması muhtemel olan bütün hataların sorumlulukları, tamamen adaylara ait olmaktadır. Bu nedenle de bütün adaylar, gerek internet üzerinden gerekse hazırlanan kitapçık üzerinden, Yks ek tercih kılavuzu kullanımını yaparken çok dikkatli olmalıdır.