Yüksek Lisans Başvuru ve Bölümleri
Yüksek lisans başvuru ile ilgili güz ve bahar dönemlerinde ilgili üniversitelerin sitelerinde lisansüstü eğitim programları hakkında duyuru açılır.
Üniversitemiz, başvurularını açıklamasının ardından, şartları uygun olan adayları eğitimlerine dahil eder. Statünüz uzmanlığa yükselmesi, iş hayatında başarılı olmanızı da sağlar. Yüksek lisans bölümleri, üniversitemiz tarafından belirlenir ve ALES ya da benzeri sınavlarda almış olduğunuz puanlara göre kabul edilirsiniz.
Mezuniyetinizin ardından ya da sonraki yıllarda yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz. Çalışanlar için de programlarına dahil olmaları mümkündür.
Yüksek Lisans Ne Demek?
Yüksek lisans; üniversitelerin lisans eğitiminden sonra alanında uzmanlaşmak isteyenlerin, akademik kariyer hedefleri doğrultusunda disiplinler arası programları tercih ettiği yükseköğretim programlarını barındırmaktadır. Yüksek lisans eğitimi, tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Akademik kariyerine devam etmek isteyen öğrenciler, tezli programları tercih etmektedir. İş hayatında ise mesleki gelişimini uzmanlaştırmak isteyenler ise tezsiz programlarda eğitim almaktadır.
Yükseköğretim sınavlarından biri olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES), YÖKDİL ve benzeri sınavlardan belirli puanları aldıktan sonra lisans eğitiminin genel not ortalaması ile üniversitelere tercih etme hakkı kazanır. Eğitim almak istediği alanla ilgili bilimsel bir tez ile ispat ederek programı tamamlanır. Bu sayede bilimsel araştırma teknikleri, metodolojik ve terminolojik konular hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Yüksek Lisans Başvuru ve Bölümleri
Yüksek lisans başvuru detayları; güz ve bahar dönemlerinde üniversitelerin duyurular kısmında gösterilmektedir. Lisansüstü eğitim programlarına giriş koşulları, üniversitelere göre değişkenlik gösterir. Yüksek lisans bölümleri; sosyal bilimler, fen bilimleri, eğitim bilimleri alanlarında programları mevcuttur. Lisansüstü eğitim enstitülerinden yetkili kişilerle iletişim sağlayarak gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.
Başvuru için gerekli belgeler:
-
Lisansüstü sınavları ALES, GRE veya GMAT sınav belgesi
-
IELTS, TOEFL, YÖKDİL, YDS sınavlarının yeterlilik belgesi
-
Genel not ortalaması: transkript
-
Referans mektubu gösterilmektedir.
Tezsiz Yüksek Lisans
Tezsiz
yüksek lisans başvuru programına lisans derecesine sahip ya da lisans öğrenimlerinin son yılında öğrenci olma durumunda tercih etmek hakkına sahiptir. Bu programa kayıt olmak için ALES sınavı şartı aranmamaktadır. Tezli programda bilimsel tez yazılırken tezsiz programda tez yerine bitirme projesi yazılır. Yabancı dil koşulu yoktur. Doktora programına katılmak için tezsiz programını tezliye çevirmek zorundadır. Eğitim-öğretim yılında devlet ve vakıf üniversitelerinde tezsiz program ücretleri enstitü sayfalarında yer alır.
Yüksek Lisans İçin Üniversite Seçimi
Hangi üniversiteden mezun olduğunuz lisansüstü eğitim programları için önemli değildir. Çünkü bu programı, başlı başına eğitim sürecidir. Hatta hazırlanacak olan projeler ve alınacak eğitimler, üniversite döneminde almış olduğunuz eğitimlerden farklıdır. Öncelik uluslararası düzeyde eğitiminizi tamamlamanız ve sonrasında karşılaşacağınız sorunları, daha doğru bir şekilde çözmeniz üzerinedir. Branşında uzmanlık gerektiren mesleklerin yanı sıra, branşında uzmanlık almak ve kariyerinde başarıya ulaşmak isteyenler için de gereklidir.
Bu programlar tezli ve tezsiz olarak ikiye ayrılır. Tezli ya da tezsiz olarak yüksek lisans programları vardır. İstanbul Gelişim Üniversitesi, tezli programları 4 dönem, tezsiz programı ise 3 dönem sürmektedir. Tezsiz programlarda, dönem projesi hazırlanarak, eğitimi tamamlanır. Tezli yüksek lisans başvuru yapacakların ALES sınavına girmeleri gerekmektedir. Tezsiz programında ise böyle bir zorunluluk yoktur.
Neden Yüksek Lisans Yapmalıyım?
İş hayatında kariyer atlamak, yönetici pozisyonunda çalışmak, kamuda kademe atlamak ve akademisyen olmak isteyenler yüksek lisans eğitimi alır. Tezli programları bilimsel araştırmalara yönelik olduğu için akademisyen olmak isteyenlerin hedefleri arasındadır. İş hayatında yükselmek isteyenler tezsiz programları tercih etmekte. Lisansüstü eğitim programına başvuracak adaylar, üniversite yönetimi ile mülakat yaparak, mülakat sonrasında kabul edilir.
Yüksek lisans başvuru ve eğitimleri, branşınızda daha başarılı olmanızı sağlayacağı gibi ayrıca uzmanlık almanızı sağlar. Branşınızda başarılı olmanız ve sektörünüzde yükselmeniz için tercihleriniz arasında olacaktır. Ancak şunu belirtelim ki, kolay bir eğitim süreci değildir. Özellikle uzmanlık gerektiren bahsi geçen programlarında bilimsel araştırmalar yapılması gerekmektedir. Öğrendikleriniz hakkında tez hazırlamanız ve tezin kabul edilmesi ile uzmanlığınız ispatlanmış olur.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Yüksek Lisans Programı
Lisansüstü eğitim programlarımızın açıklanmasının ardından, şartları uygun adaylar lisansüstü programlarımıza başvuruda bulunabilir. Yapılan mülakatın ardından asil ya da yedek kontenjana dahil olur. Tezli programında başarısız olanların 2 yarıyıl, tezsiz programından başarısız olanlar ise 1 yarıyıl uzatma hakkı vardır. Bu süreçte başarılı olamayanların, program sonlandırılır. Üniversitemiz şartları açıklamasının ardından, şartlara uygun olan adaylar yüksek lisans başvuru işlemlerini yapar. Hazırlanacak belgelerde sayfamızda bulunacağı için, belgelerinizi hazırlamanız ve başvuruda getirmeniz gerekmektedir.
İstanbul Gelişim Üniversitesi başarılı adaylara burs imkânı da sağlamaktadır. Türkçe ya da İngilizce olarak eğitim programına dâhil olabilirsiniz.