Psikiyatrist Onur Okan Demirci, çiftlerin birbirine karşı fiziksel, cinsel, psikolojik sosyal ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunmasına ‘flört şiddeti’ denildiğini söyleyerek, “Sosyal medya flört şiddetini artırıyor. Hesapların şifresini isteme, video veya fotoğraf göndermek için zorlama, en son kaçta çevrimiçi olduğunu, kimi takip ettiğini, hangi fotoğrafları beğendiğini kontrol etme gibi teknolojik davranışlar flört şiddetine örnektir” dedi.
Toplumsal sorun haline gelen şiddet kişilerde, fiziksel boyutunun yanı sıra psikolojik olarak da derin izler bırakıyor. Psikiyatrist Onur Okan Demirci, daha çok ergen ve genç yetişkinlerin romantik ilişkilerinde görülen flört şiddetini ve ortaya çıkardığı sorunları değerlendirdi. Duygusal ilişki içerisindeki evli olan, olmayan çiftlerin karşılıklı şiddet veya tehdit içeren davranışlarına flört şiddeti dendiğini belirten Demirci, “Psikolojik baskı uygulamak, sosyal medyadan takip etmek, kısıtlamak, cinsel ilişkiye zorlamak, aşağılamak gibi durumlar da şiddet tanımına girmektedir. Hatta çoğu zaman bu durumlar fiziksel şiddetten daha yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir” diye konuştu.
Şiddeti çözmek için çocukluk çağına inmek gerektiğini söyleyen Demirci, “Çocukluk yaşamında bir ebeveynin diğerine fiziksel veya psikolojik şiddet uyguladığına şahit olan çocuk şiddet göstereni güç figürü, şiddete uğrayanı zayıf figür olarak görerek ileriki yaşamında zayıf figür gördüklerine şiddet uygulayarak kendisini güçlü hissetme ihtiyacı duyabilir. Yine benzer şekilde çocukluk yaşamlarında sevgi, ilgi eksikliği, bağlanma sorunları yaşamış kişiler yaşamlarında şiddete daha yüksek düzeyde maruz kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
6 Kasım 2024 tarihinde, Çin’in köklü eğitim kurumlarından biri olan East Ch...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi (DSpace@Gelisim),...