YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler tercih sürecine girmektedir. Doğru tercih yapmak ve istediği üniversitenin bölümü ile ilgili bilgiye
uygulaması sayesinde ulaşmaktadır. Bu uygulamada öğrenciler, tercih etmek istedikleri üniversite bölümlerinin yıllara göre dağılımı olan taban puanlarını öğrenmektedir.
YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler ÖSYM tarafından her yıl yayımlanan taban-tavan puan kılavuzunu incelemektedir. Bu kılavuzda yer alan lisans bölümlerinde hedefledikleri üniversitenin bölümünün puanları hakkında bilgi edinilmektedir. Lisans tercihinde bulunacak adaylar, puan türleri kısmında belirlenen baraj puanın üzerinde puan almaları gerekmektedir. Elde ettikleri sonuç puanı ile hedefledikleri bölümün puan sıralaması ile kıyaslama yapmaları faydalı olacaktır. Öğrencilerin, tercih döneminde uzman bir rehber öğretmen tarafından yönlendirilmeli sağlıklı olacaktır.
Tercih verilerini doğru analiz edip tercih listesini olumlu oluşturmak için
lisans tercih sihirbazı kullanmak gerekmektedir.
Ek Tercih Sihirbazı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girdikten sonra ilk tercihlerinde herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar için boş kalan kontenjanların gösterildiği tercih sihirbazıdır.
Üniversiteli olmak için yola çıkan adaylar ilk tercihlerde üniversiteye yerleşememişler ise bir fırsat olarak karşılarına ek tercihler çıkmaktadır. Adaylar ek tercihlerini ilk tercihlere göre daha net veriler üzerinden yapacakları için hedeflerine ulaşıp ulaşamayacakları daha net olmaktadır. Bu netliğin oluşması ek tercih kurallarından kaynaklanmaktadır. Ek tercih sihirbazı bu konuda adaya oldukça yarar sağlamaktadır. Lisans ve ön lisans bölümlerinde oluşmuş taban puan altında puanı olan adaylar ilgili bölümde boş kontenjan bulunsa dahi ilgili bölüme tercih verememektedir. Bu gerçekçi veriler ışığında tercihlerini veren adaylar üniversiteli olmak için bir yıl daha beklemeden üniversiteli olabilmektedirler.
Tercih Motoru
Tercih motoru, her yıl ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ardından öğrencilerin hayalini kurdukları üniversite bölümleri hakkında taban-tavan puan aralığını öğrendiği üniversite adaylarına yardımcı olan bir uygulamadır.
Öğrenciler,
tercih sihirbazı ile program ya da bölümlerin kontenjan, başarı sıralaması ve taban-tavan puanlarına erişebilmektedir. Aynı zamanda
tercih sihirbazı aracılığıyla şehir, üniversite, burs oranları, öğretim türleri hakkında bilgi sahibi olmaktadır.
Yök Atlas Tercih Motoru
YKS sonrasında üniversite ve program arayışında olan öğrenciler için binlerce bilgiyi içerisinde bulunduran bir sistemdir. Öğrenciler gitmek istedikleri üniversitenin ya da programın bütün verilerine ulaşabilmektedir. Yerleşen öğrencilerin;
• Puanları,
• Bölgeleri,
• Netleri,
• Liseleri,
• Cinsiyet dağılımı,
• Mezuniyet yılları,
• Gitmek istedikleri programın akademisyen bilgisi,
• Erasmus ile giden gelen öğrenci sayısı gibi verileri de paylaşmaktadır.
Kısacası üniversiteye yerleşme sürecinde olan aday öğrenciler
YÖK atlas tercih motoru ile gitmek istedikleri üniversite ve programlar ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilmekte ve gitmeden önce üniversitesi ile ilgili fikir sahibi olmaktadır.