Üniversite Tercihleri, sınavlara hazırlanan bütün adaylar için oldukça önem teşkil eden bir süreçtir. Üniversite eğitimi almak isteyen bütün adaylar, uzun süreler girilmesi zorunlu olan sınav için hazırlık yapmaktadır. Sınav öncesi hazırlığın önem taşıdığı kadar, sınav sonrası tercih yapılması da oldukça önemlidir. Adaylar, yanlış yönlendirilme veya yanlış tercih yapma nedeni ile sınavı kazanmış olsa bile, istediği alanda eğitim alamayabilir. Bu nedenle de bir yıl daha zorunlu olarak sınava hazırlanmak durumunda kalabilirler.
Üniversite sınavlarına giriş sonrasında adayların almış oldukları puanlar açıklanır. Üniversite adayları, sınavda kazandıkları başarı oranında üniversite eğitimi alabilirler. Puanlama sistemlerine göre tercih yapacak olan adaylar, tercih robotlarından faydalanarak kendileri için en uygun eğitime karar verebilirler. ÖSYM tarafından hazırlanan ve
üniversite tercihleri için özel olan robot sistemler, seçim yapılmasında hak kaybı yaşanmasına ve yanlış tercih yapılmasına da engel olur.
Üniversite tercih robotlarına internet üzerinden ulaşım oldukça kolaydır. Kişinin bilgileri ve puanlaması dâhilinde giriş yapabileceği sitenin kullanımı da kolay şekilde tasarlanmıştır.
Üniversite sınavında yeterli başarıyı elde eden kişiler, internet üzerinden giriş yapacakları
tercih robotu sisteminde filtreleme yaparak kısa sürede seçim yapabilir. Sistem içerisinde yer alan filtrelemede; üniversitelerin bir yıl önceki ve bu yılki taban-tavan puanlaması, kontenjan sınırlandırılması, burs alanları, eğitim dili vb. pek çok özellik yer almaktadır.
Üniversite seçimlerinde kullanılan tek yöntem tercih robotları değildir. Bunun yanı sıra, ÖSYM tarafından her yıl düzenli olarak basılan kitapçıklarla da seçim yapılabilmektedir. Bu iki teknikte üniversite tercihleri yapmaya hak kazanan kişiler tarafından kullanılmaktadır.
Yükseköğretim kurumları (YKS) sınavı sonrasında, yeterli puanı alan ve üniversite eğitimi almak isteyenler, ÖSYM kurumuna bildirim yapmakla yükümlüdür. Kişiler ÖSYM kurumuna gerekli bildirimler ve tercihler yapmazsa üniversite öğrencisi olma hakkını elde edemezler.
Kontenjan bakımından daha yüksek öğrenci kapasitesine sahip olan lisans bölümleri, adaylar tarafından daha sıklıkla tercih edilmektedir. Lisans bölümü seçimleri içinde, lisans tercih robotlarından yararlanılır. Bu tercih robotlarının içeriğinde; taban ve tavan puanlaması, kontenjan sınırlaması, akademik kadro, müfredat, başarı sıralaması vb. diğer bilgiler yer almaktadır.
Tercih Dönemi Ne Zaman 2021?
TYT ve AYT sınavları tamamlandıktan sonra, akıllarda olan en temel soru “Tercih döneminin ne zaman başlayacağı ve sonlanacağı” şeklinde olmaktadır. Tercih tarihleri ve sonuçların açıklanması zamanı, her yıl değişiklik gösterebilir. Bu nedenle de sınav sonrasında adaylar bu konudaki haberleri yakından takip etmelidir.
2021 yılı için tahmini belirlenen süre aralığı şu şekilde olmaktadır; tercih tarihleri 11-24 Temmuz 2021 olarak planlanırken sonuçların da Ağustos ayı içerisinde açıklanması beklenmektedir. Üniversite tercihleri için belirlenen sürede, puanlaması yeterli olan bütün adaylar seçimlerini yapmalı ve ÖSYM kurumuna bu kararı bildirmelidir. Belirlenen tarih içerisinde tercih yapmayan adaylar, üniversite eğitim hakkından o yıl içerisinde faydalanamaz.
Ek Tercih Sihirbazı
Ek tercih sihirbazı, YKS sınavı sonrasında genel seçim hakkından faydalanamayan adaylar için, oldukça önem taşımaktadır. YKS sınavı sonrasında öğrenciler iki defa tercih yapma hakkına sahiptirler. Fakat iki tercih yapma hakkı arasında farklılık olmaktadır. Yapılan ilk tercih yani genel seçim hakkı, puanlaması ve tercihi doğru orantı içerisinde olan adaylar için geçerlidir.
Üniversite adayı kişi, YKS sınavı sonrasında genel seçim hakkından faydalanamazsa eğer, kontenjan sisteminden faydalanabilir. Üniversitelerde, her yıl belirli bir kontenjan açığı bulunur. İlk seçimlerin sonrasında her üniversite, ne kadar öğrenciye ek kontenjan açabileceğini açıklar. Yapılan bu bildirim sonrasında da öğrenciler, ek tercih sihirbazı uygulamasını kullanarak, kontenjan açığı bulunan üniversitede eğitim almaya başlayabilir. İstanbul Gelişim Üniversitesi de, adayların ek kontenjan hakkından faydalanmasını sağlayan üniversitelerdendir.